top of page

NOTOIRE FANFARE STEELT DE SHOW OP EXOTISCHE MARKT

….’Ga toch alsjeblieft nog niet weg. Zo meteen treedt Notoire Fanfare op en dat moet je echt gezien en vooral gehoord hebben. Die mannen en vrouwen spelen op komische wijze met klezmer en klassieke muziek. Iets heel bijzonders, ik ben dolblij dat het gelukt is om ze naar Nispen te halen. Blijf dus nog even en geniet'.

Op dat soort momenten kan Mariska Wagemakers, al sinds de start het gezicht van het gezellige- en knusse openluchttheater achter de kerk van Nispen, zeer overtuigend zijn.

Deze act had ik absoluut niet willen missen. De zeven vrouwelijke- en vijf mannelijke leden van Notoire Fanfare gaven er al vanaf de eerste noot blijk van over een gezamenlijk enorm komisch blaasvermogen te beschikken. 'Er staat u een mooi concert te wachten. waarschijnlijk wel de mooiste van allemaal', kondigde de frontman van NF het optreden bescheiden aan. Met zijn zwarte outfit riep hij herinneringen op aan Johnny Cash, ook wel bekend als 'The Man in Black'.

In muzikaal opzicht doen de blazers denken aan 'Het Groot Niet Te Vermijden', maar dan naar de 'straat' vertaald. Vrijwel elke compositie weten ze op boeiende, komische- en creatieve wijze te verpakken. Daarmee toverde NF de exotische markt meteen om in een gezellig tuinfeest. Het optreden laat zich het best omschrijven als kolderiek en hilarisch. Het publiek leefde hartstochtelijk mee en vroeg zich constant af wat er nu weer zou komen….


Lees het hele verslag op Roosendaals Pleijdooi - De website van roosendaalspleijdooi!

https://roosendaalspleijdooi.jimdofree.com/

Prachtige recensie van cultuurredacteur Jaap Pleij, 18-07-2022

In de Pers: Recensies

 CONCERT IN HOUTZAGERIJ? VOOR 'NOABERFEST'IS NIETS TE GEK:
'KAN ZOMAAR HET OEROL FESTIVAL VAN TWENTE WORDEN'

TUBBERGEN/ALMELO  – Een fanfare voor een zoutberg en een bigband in een houtzagerij. De ruim zevenhonderd bezoekers van Noaberfest vielen afgelopen weekeinde van de ene verbazing in de andere. „Dit verdient veel meer publiek.”

Trompetgeschal klinkt zaterdagmiddag door de hal van houtzagerij Hesselink. Tussen de zaagmachines en schappen vol met houten planken swingt de bigband New Edition er de pan uit. „Normaal gesproken hoor je hier in de hal alleen maar geheime zendermuziek”‚ zegt locatie-eigenaar Hans Hesselink die van een afstandje toekijkt. „Dit is een keer helemaal wat anders.”

Hunkertukkers

Voor Brenda en Fons Maathuis is de show van de bigband het tweede optreden deze middag. „Erg leuk‚ zoiets als dit heb ik nog niet eerder meegemaakt”‚ zegt Brenda. „We wonen sinds kort in Enter‚ nadat we 25 jaar in Soesterberg woonden. Oorspronkelijk komen we uit Oldenzaal dus we zijn zogeheten Hunkertukkers, voor wie de regio niet helemaal nieuw is. Maar toch komen we op plekken die we niet kennen.”

Muziek op het dakterras

Verrassende optredens op unieke binnen– en buitenlocaties is volgens Jos van Beem, samen met Theater Hof ’88 de organisator‚ ook precies de kracht van Noaberfest. „En stad en ommeland met elkaar verbinden”‚ vult hij aan. Want zowel in Tubbergen als in Almelo zijn er optredens die via routes te voet‚ op de fiets of met de auto te bereikten zijn. Van Beem: „De mensen die ik spreek, vinden het concept alleen al geweldig. Theater in een autogarage in Tubbergen of muziek op het dakterras van de bibliotheek in Almelo; het verbaast en verrast het publiek. Meer dan eens hoorde ik vandaag de opmerking: ‘Dit zou zo maar eens het Oerol Festival van Twente kunnen worden’.”

Groeinde Animo

De belangstelling voor Noaberfest groeit nog steeds‚ merkt de organisator. „Een derde van de bezoekers komt zelfs van buiten de regio. Een aantal van hen laat weten er een heel weekeinde van te maken. Dan gaan ze de ene dag naar Almelo en de andere dag naar Tubbergen. Wel zien we dat er veel meer last minute kaarten gekocht worden. Het weer zal hierbij ongetwijfeld ook een rol spelen.”

Excentrieke kostuums

Met het weer zit het deze zaterdag wel snor. Op de parkeerplaats van Steunpunt Provincie Overijssel genoot het negenkoppige publiek in de zon van de Notoire Fanfare. De excentrieke kostuums van de elf musici zijn al een bezienswaardigheid op zich. Hun muzikale theater met Jiddische‚ Italiaanse en Russische invloeden voor een decor van een reusachtige berg strooizout maakt de verrassing compleet. „Tot vandaag is dit voor mij het hoogtepunt van Noaberfest”‚ laat bezoeker Cor Westera uit Almelo weten. „En we zijn elk jaar nog geweest. Daar is zijn vrouw Anne het roerend mee eens. „Noaberfest verdient veel meer publiek”‚ vindt ze. „Waar blijven die mensen toch?”

Gezondigd

Toon Maas‚ muzikant en oprichter van de Notoire Fanfare vindt optreden voor een select gezelschap wel bijzonder. „Al hebben we wel ‘gezondigd’‚ bekent hij. „We zeggen altijd dat er meer mensen in de zaal moeten zitten dan dat er op het podium staan.” Dat was niet altijd zo.  „Maar als we alle optredens tijdens Noaberfest bij elkaar optellen, komen we er wel ruim aan.” Het muziekgezelschap treedt veelal in straat– en in openluchttheaters. „We proberen te spelen waar we passen”‚ verduidelijkt Maas. „En passen doen we hier zeker.”

https://www.tubantia.nl/tubbergen/concert-in-houtzagerij-voor-noaberfest-is-niets-te-gek-kan-zomaar-het-oerol-festival-van-twente-worden

Recensie in Tubantia, 26-6-2022

In de Pers: Recensies
In de Pers: Recensies

EERSTE BOSSCHE ZOMERNACHT BRENGT SOOR VAN 'OEROL-VIBE'IN DE STAD, MAAR LANG NIET OVERAL

DEN BOSCH - De Notoire Fanfare, musea en winkels die tot in de latere avonduren nog open zijn, steltlopers, dansuitvoeringen, demonstraties skaten en een theatrale ‘fietsvoorstelling’ tegen de donkere hemel als finale en nog veel meer. Met de eerste Bossche Zomernacht is De Bossche Zomer 2022 weer verleden tijd.

,,De winter valt vroeg in Den Bosch”, zegt Marcel Bloks met een lach terwijl hij enkele witte veertjes uit zijn haren vist. Ze dwarrelden in de nacht vn vrijdag op zaterdag op een deel van de toeschouwers die op de Markt tijdens De Bossche Zomernacht naar ‘Peleando hacia del cielo’ (fietsend tot aan de hemel red.) van het internationale gezelschap Theater Tol kwamen kijken.


Het Avé Maria en andere (klassieke) muziek klinkt rond middernacht in het centrum van de stad. Boven de hoofden van de mensen zweven acht ‘engelen’ al pedalerend op een soort van bakfietsen door de lucht. Het gebeurt onder een cirkel met geprojecteerde filmbeelden van onder meer Den Bosch.


Bijzondere plek

Tegelijkertijd schalt er ‘urban opera’ zoals artistiek leider Lot Seuntjens van Theatergroep Tol het noemt, door de luidsprekers. ,,Het gaat over verstedelijking op een bijzondere plek waar mensen bij elkaar komen”, zegt ze. ,,Ons doel is om ook theater te maken voor mensen die geen ticket kunnen kopen.”


Voelen en beleven

De eerste editie van De Bossche Zomernacht was eerder op de avond op verschillende locaties in Den Bosch te voelen en te beleven. Er waren pop-up optredens op verrassende plekken zoals de fietsenkelder in de Kerkstraat of een (geheim) huisadres met onder andere steltlopers, skaters, dansers, cabaretiers, muzikanten, kunstenaars en meer. Sommige voorstellingen werden in winkels zoals het overvolle Tumtum-snoepwinkeltje in de Ridderstraat vertoond.

,,Ik heb Paul van Loon van het Efteling-hotel gegooid”, zingen ‘de vriendelijke stiefvaders’ of te wel Bart Jacobs en Teun Beurskens bij Tumtum. ,,We brengen odes aan bekende Nederlanders zoals Jody Bernal, Carry Slee en Mathijs van Nieuwkerk. ,,Luisterliedjes voor bekende mensen die nog geen liedje hebben. Het was een ‘zoete’ ervaring”, aldus Beurkens.


Oeral-vibe

,,Superleuk”, zeggen Miriam Tournier uit Waalwijk en Manuela Stakenborg uit Nieuwkuijk na de korte voorstelling. ,,Onverwachte wendingen in aparte liedjes”, aldus Miriam. ,,Letterlijk kleinkunst op de vierkante meter. Ik kreeg een beetje die Oerol-vibe”, zegt haar schoonzus.

De Bossche Zomernacht gonst vrijdagavond behoorlijk door een flink deel van de stad. Het is vooral een theater- en niet echt een ‘shop to you drop-winkelnacht’.

Weinig winkels

De Bossche middenstand zou tot 23.00 uur open blijven, maar bij ‘State of Art’ zit de deur rond 22.15 uur al potdicht. Bovendien doen er maar weinig winkels mee. ,,Ik heb het cijfer van 18 gehoord”, zegt één van de Blauwe Engelen die niet met de naam in de krant wil.


Wie dan?

Bij ‘Charra ‘96' aan de Kerkstraat staat de deur nog half open maar is er niemand in de kledingwinkel. ,,De Bossche Zomernacht valt hier tegen, echt zonde, zeker met deze temperatuur”, vindt Jeroen Koppers namens de eigenaar. ,,Er zijn maar vier, vijf, zes klanten geweest. Veel winkels zijn rond 22.00 uur al dichtgegaan. De meeste shops in Den Bosch zijn zeven dagen per week open. Wie gaat er dan tegen middernacht nog iets kopen?”

De winkeliers in de Hinthamerstraat spannen de kroon. De winkelstraat is en blijft donker en vooral leeg. Er is - behalve een verdwaalde voetganger of fietser - niets te doen.

Niet uitgenodigd

Veel mensen weten niet dat het nu De Bossche Zomernacht is, absurd!

Jochem de Boer

,,We zijn door de organisatie niet uitgenodigd. Daar baal ik stevig van”, aldus Liz Derks. Derks heeft vandaag de officiële opening van haar winkel ‘Mijn Pronkstuk’ ; een designwinkel met opgezette dieren. ,,Ik had het leuk gevonden als we met De Bossche Zomernacht mee hadden kunnen doen. Ik denk dat meer winkeliers in ‘onze’ Hinthamerstraat er zo over denken. Volgend jaar beter.”

In het Bossche stadhuis brengt de Belgische countertenor en IVC-finalist Jan Wouters werk van Frans Schubert ten gehore. Het optreden is net afgelopen als Jochem de Boer met zijn gezelschap binnenloopt. ,,We komen een beetje cultuur snuiven”, zegt hij. 


Toeval

,,Ik vind het helaas niet zo druk. Veel mensen in mijn omgeving weten ook niet dat het vanavond Bossche Zomernacht is. Ik woon al twintig jaar in Den Bosch. Ik wist niet dat er in het centrum een hele gezellige avond was, absurd! Ik hoorde het toevallig van mijn dochter. We gaan zo nog even bij de Orthense Harmonie kijken die op het Burgemeester Loeffplein repeteert.”


Play and Sing

De bedoeling was om op dat plein met een ‘Play and Sing’ ‘het grootste jeugdorkest van Den Bosch te vormen’ valt in de programmafolder te lezen. Dat lukt vrijdagavond bij lange na niet. ,,We missen nogal wat mensen”, verklaart klarinet-muzikant Wouter Kasbergen (17) uit Rosmalen terwijl hij zijn ijslolly uitpakt. ,,Het is nog vakantie hè”, valt zijn buurman Seth Onnouw uit Rosmalen hem bij. ,,Ondanks alles is het onder de bomen toch cool”, vindt hij. ,,Het brengt mensen samen. Je wordt er vrolijk van.”


Jammer

Seth: ,,Jammer dat De Bossche Zomer na vannacht voorbij is. Meestal zijn er ook wat gezellige evenementen bij restaurantjes in Rosmalen bij ons in de buurt. Het was allemaal wat kleiner dit jaar is mijn indruk. Wouter: ,,Vervelend dat de zon steeds vroeger zakt. Ik ben graag buiten. Dat kan nu het vroeger donker wordt weer steeds minder.”

https://www.bd.nl/den-bosch-vught/eerste-bossche-zomernacht-brengt-soort-van-oerol-vibe-in-de-stad-maar-lang-niet-overal

Recensie Brabants Dagblad, 03-09-2022

bottom of page